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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorCoelho, Nathalia Clara Brandão-
dc.date.available2024-04-03-
dc.date.available2024-04-04T15:04:33Z-
dc.date.issued2024-02-26-
dc.identifier.urihttp://repositorioinstitucional.uea.edu.br//handle/riuea/5614-
dc.description.abstractTo analyze the food consumption of pregnant women covered by the family health strategy. Method: This research is an excerpt from a larger research entitled "Lipid profile of pregnant women served by the Family Health strategy in the city of Manaus", which is in the data collection phase. Applied, quantitative, exploratory, transversal and character research descriptive, with a sample of 40 pregnant women. As an inclusion criterion, the pregnant woman should have between 18 and 50 years of age and being monitored by the study team. You collection instruments used were the pregnant woman's notebook, electronic medical record citizen and questionnaire, whose analysis was carried out by the Jamovi statistical software. Results: the timely start of prenatal care predominated with a value of 80%. Most pregnant women reported unplanned pregnancy by (60%). Almost half of the pregnant women interviewed were overweight at the beginning of prenatal care (42.5%). The fruits obtained a frequency daily with 52.5%, vegetables with 42.5% on a weekly and daily basis, vegetables with 35% on a daily basis and vegetables with 52.5% on a weekly basis. Conclusion: pregnant women were overweight and obese, started timely prenatal care and consumed suitable for fruits, vegetables, legumes and vegetablespt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade do Estado do Amazonaspt_BR
dc.rightsAcesso Abertopt_BR
dc.subjectGestantespt_BR
dc.subjectSaúde maternapt_BR
dc.subjectComportamento alimentarpt_BR
dc.subjectPregnant womenpt_BR
dc.titleCaracterização dos hábitos alimentares das gestantes do distrito norte no município de Manauspt_BR
dc.title.alternativeCharacterization of the eating habits of pregnant women in the northern district of the city of Manauspt_BR
dc.typeTrabalho de Conclusão de Cursopt_BR
dc.date.accessioned2024-04-04T15:04:33Z-
dc.contributor.advisor-co1Oliveira, Nathalia França de-
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6236124413448190pt_BR
dc.contributor.advisor1Gonçalves, Isabela Cristina de Miranda-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3121722625288047pt_BR
dc.contributor.referee1Gonçalves, Isabela Cristina de Miranda-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3121722625288047pt_BR
dc.contributor.referee2Queiroz, Eidie Souza de-
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/0986446160881874pt_BR
dc.contributor.referee3Silveira, Ellen Cristine de Oliveira-
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/1831446412082859pt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/6508243487359028pt_BR
dc.description.resumoAnalisar o consumo alimentar de gestantes atendidas pela estratégia saúde da família. Método: A presente pesquisa é um recorte de uma pesquisa maior intitulada "Perfil lipídico das gestantes atendidas pela estratégia de Saúde da Família no município de Manaus", a qual está na fase de coleta de dados. Pesquisa aplicada, quantitativa, exploratória, transversal e de caráter descritivo, com uma amostra de 40 gestantes. Como critério de inclusão, a gestante deveria ter entre 18 e 50 anos de idade e estar sendo acompanhada pela esf lócus do estudo. Os instrumentos de coleta utilizados foram a caderneta da gestante, prontuário eletrônico do cidadão e questionário, cuja análise foi realizada pelo software estatístico Jamovi. Resultados: o início oportuno do pré-natal predominou com um valor de 80%. A maior parte das gestantes referiu a gravidez não planejada por (60%). Quase metade das gestantes entrevistadas apresentaram sobrepeso no início do pré-natal (42,5%). As frutas obtiveram uma frequência diária com 52,5%, verduras com 42,5% em uma frequência semanal e diária, hortaliças com 35% em uma frequência diária e legumes com 52,5% em uma frequência semanal. Conclusão: as gestantes apresentaram sobrepeso e obesidade, início do pré-natal oportuno e um consumo adequado de frutas, verduras, legumes e hortaliçaspt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.relation.references1. Levy RB, Andrade GC, da Cruz GL, Rauber F, da Costa Louzada ML, Claro RM, et al. Three decades of household food availability according to NOVA - Brazil, 1987–2018. Rev Saude Publica. 2022;56:1–20. 2. Vista do Como o educar com afeto nos afeta? [Internet]. Available from: https://econtents.bc.unicamp.br/inpec/index.php/ijoce/article/view/14033/10293 3. Amaral TLM, Ramalho AA, Cunha SS da, Medeiros IMS, Amaral CDA, Vasconcellos MTL de, et al. Padrões alimentares e doenças crônicas em inquérito com adultos na Amazônia. DEMETRA Aliment Nutr Saúde. 2022;17:e63148. 4. Kowalski ISG, Ferrari CMM, Dos Santos Pito Alexandre LB, Ohara ECC, Nunes MI. Risk factors for chronic noncommunicable diseases in users of two Basic Health Units in the city of São Paulo, Brazil. Mundo da Saude. 2020;44(1):76–83. 5. Hartmann C, César Dias Lopes G, Da Silva Ferreira Vieira F, V Samuel B. Epidemiologia Das Doenças Crônicas Não Transmissíveis (Dcnt) E Os Beneficíos Da Atividade E Do Exercício Físico. Cogn Sci J. 2021;4(2):1–29. 6. Pires IG, Gonçalves DR. Consumo alimentar e ganho de peso de gestantes assistidas em unidades básicas de saúde / Food consumption and weight gain of pregnant women assisted in public health units. Brazilian J Heal Rev. 2021;4(1):128–46. 7. Araújo RGPDS, Da Gama SGN, De Barros DC, Saunders C, Pereira APE. Different methods for assessing gestational weight gain and its association with birth weight. Epidemiol e Serv Saude. 2021;30(1):1–13. 8. Computacional P, Nacional B, Curricular C. Revista JRG de Estudos Académicos. 2023;VI(2004):166–83. 11 9. Silva RB, Junqueira M da S, Silva PB, Costa RP, De Aguiar TC. A importância da assistência de enfermagem na realização do pré-natal de gestantes com Diabetes Gestacional: uma revisão integrativa da literatura. Brazilian J Heal Rev. 2023;6(2):7638–50. 10. Pita BR, Cardoso TZ, Cardoso ODO, Guerra J, Neto DO. O cuidado pré natal na Atenção Básica à Saúde do Piauí na perspectiva das usuárias Prenatal care in Primary Health Care in Piauí from the perspective of users La atención prenatal en la Atención Primaria de Salud de Piauí en la perspectiva de las usuarias. 2022;2022(December 2017):1–15. 11. Revista APS, N D, Nogueira D, Andrade MV, Nogueira D, Nogueira D. Indicadores municipais da Atenção Primária à Saúde no Brasil : Desempenho e Estrutura no período 2020-2022. 2023;5:65–72. 12. Louise A, Campelo S, Odontologia G. Os indicadores do Programa Previne Brasil no acompanhamento pré-natal de gestantes atendidas em uma UBS da Zona Norte de Manaus , Amazonas The indicators of the Previne Brasil program in prenatal care for pregnant women treated at a UBS in the North Zone of Manaus , Amazonas. 2023;32356–67. 13. Carreira NP, Lima MC de, Travieso SG, Sartorelli DS, Crivellenti LC. Fatores maternos associados ao consumo usual de alimentos ultraprocessados na gestação. Cien Saude Colet. 2024;29(1):e16302022. 14. Silva VAM da, Freitas MYGS, Silva Filho AM da, Almeida VRS de, Nascimento DC do, Moura JCV, et al. Prevalência de sobrepeso e obesidade gestacional em unidade de saúde da família. Rev Eletrônica Acervo Saúde. 2023;23(6):e12896pt_BR
dc.publisher.initialsUEApt_BR
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